DUMAN PERDESİ TEKNİK BİLGİLER
Her şeyden önce Avrupa’da ve Türkiye’de laboratuvarı bulunan uluslararası, akredite bir laboratuvarda test edilmesi önemlidir. Sertifikanın, testi yapan laboratuvarın resmi sitesinde yayınlanmalıdır. Sertifika, teklifle beraber sunulmalıdır. Test edilen duman perdesi test raporu da sonradan kontrol edilmelidir.
Duman Standardı Ve Yangın Sınıfı:
Duman perdesi standardı EN 12101-1_A1 (600 C° dayanım) standardında test edilmelidir. EN 13501-2’ye göre sınıflandırılmalıdır. Ayrıca 120 dakika dayanım sağlamış olmalıdır. Uluslararası bir laboratuvar tarafından test edilmelidir. Bir de bütünlükten geçmiş olmalıdır.
Duman Perdesi Çalışma Şekli:
Duman perdesi sistemi, kesinlikle EN 12101-1_A1 standartlarına göre tasarlanmalıdır. Ve monte edilmelidir. Duman perdesi motoru sürekli fren altında olmalıdır. Yangın algılama sisteminden gelecek çapraz sorgulamalı alarmın panele gelmesi ile otomatik olarak fren açılmalı serbest düşme yapmalıdır yani ‘‘Gravity Fail Safe’’ sistemi ile çalışarak inmelidir. İşveren isteğine göre iniş kalkış hızı ayarlanabilmelidir.
Otomatik Duman Perdesi Sistemi Garantisi:
Motor, kontrol paneli ve kumaş aynı üretici tarafından üretilmelidir. Bu ilerde sistemde yaşanmasını istemediğimiz entegre sorunlarının önüne geçecektir. Otomatik duman perdesi sisteminin tüm detayları, hızı, montaj noktaları ve sağlıklı olarak çalışması yüklenici firmanın sorumluluğu altındadır. Özellikle üretici tarafından 2 sene garanti verilmelidir. Ayrıca ürün, üreticisi tarafından sigortalı olmalıdır.
Motor Tipi:
Motor, boru tipi bir motor olmalıdır. 220 V DC – 200 – 300 w da çalışmalıdır. Tambur 150 x 150 mm. Tüm motor mili ve donanımları maksimum 20 x 30 cm galvaniz çelikten yapılmış bir muhafaza içinde teslim edilmelidir. Montaj kolaylığı için askı donanımına sahip olmalıdır.
Kontrol Paneli:
Kontrol paneli, aynı fabrikanın orijinal malı olmalıdır. Motor ile uyum içinde çalışmalıdır. Kontrol paneli 24 V CD ve 6 Amper batarya ile beslenmelidir. Enerji kesintilerinde otomatik devreye girmelidir. Sistem enerji kesintileri durumunda en az 72 saat yangın perdesinin çalışmasını sürdürebilecek nitelikte kendinden bataryalı olmalıdır. Yangın perdesi için gerekli olan 220 V, AC enerji ve UPS işveren tarafından sağlanmalıdır. Kontrol paneli her perde için 1 adet olmalıdır. Ayrıca sistemde oluşabilecek hata ve arızalar için hata kodu veren özellikte olmalıdır.
Perde Kumaşı:
Özel bir tekstil olmalıdır. Her bir tarafı yaklaşık 25 g/m² ± 10 g/m² poliüretan ile kaplanmış ve toplam ağırlığı 505 g/m² ± 35 g/m² olan takviyeli cam elyafı olmalıdır. Ürünün 600 C° de 2 saat Avrupa’da ve Türkiye’de uluslararası laboratuvarı bulunan akredite bir kuruluşta test edilmesi gerekmektedir.
Kablo Özelliği:
Panel ile motor arasında 30 metreye kadar olan mesafelerde (2×1,5) mm eğer 30 m’nin üzerinde ise (3×2,5) mm² kesitli kablo kullanılacaktır. Kablolar tavan arasında çelik spiral içinde, dışta olanlar kablo kanalı içinde monte edilecektir.
Montaj:
Duman perdeleri işveren kontrol mühendisinin öngördüğü tarzda ve üreticinin tasarımına uygun olarak, kolonlara ve kirişlere monte edilecektir. Üretici montaj yapılacak yüzey tiplerine göre montaj sistemi hazırlamalıdır. (Betonarme, Gaz blok, Bims duvar, Kutu profili vs.) Motor ve silindirin bulunduğu metal kutu, asma tavan içinde kalması halinde onarım ve ya bakım işlemi için asma tavanda 60×60 mm menteşeli müdahale kapağı monte edilmelidir.
Devreye Alma:
Duman perdesi sistemi testlerinin tamamlanmasından sonra, yangın alarm panelinden gelen sinyal ile devreye alınacaktır. Devreye alma sırasında şehir şebekesinden gelen enerjili testlerden sonra, enerji kesilerek 40 dakika sonra panelin içindeki akü ile test edilecektir.
Diğer İstekler:
İmalat ve montaja başlamadan önce tüm ölçüler sahada teyit edilmelidir. Çizimler üretici tarafından hazırlanmalıdır. İşin tamamlanmasından sonra As-Built projeler ve kullanılan tüm malzemelere ait teknik dokümanlar yüklenici firma tarafından çıktı şeklinde ve dijital ortamda işverene teslim edilmelidir. Satıcı tarafından ürünün ithal edildiği belgelenmelidir. İşveren, hak ediş ödemesi yapmadan önce üretici firmadan sorgulama yapmalıdır. Aykırı bir durumda siparişi iptal etmelidir. Her türlü masraflar satıcıya ait olmak koşulu ile iade etme hakkına sahip olacak şekilde davranmalıdır.